• Cím: 1092 Budapest, Ráday utca 63.
  • Telefon: +36 1 / 798 4508

Gyógyszeradagoló kontaklencsék

Gyógyszeradagoló kontaktlencse

Egyes szembetegségek kezelése jelenleg csak úgy oldható meg, hogy a beteg napjában több alkalommal szemcseppet használ. Ez egyrészt kényelmetlen lehet a beteg számára, másrészt a pislogás és a könnyezés miatt a cseppek hatóanyagának kevesebb mint az egytizede hasznosul a szemben. Az új gyógyszeradagoló kontaktlencse kiküszöböli ezt a problémát.

Bostoni Gyermekkórház kutatóorvosai a Massachusetts Institute of Technology (MIT) mérnökeivel közösen kifejlesztettek egy olyan különleges kontaktlencsét, amely folyamatosan, előre beállított állandó mennyiségben gyógyszert adagol a szembe. Hasonló gyógyszeradagoló kontaktlencse kifejlesztésére korábban is történtek már próbálkozások, ám eddig nem sikerült a hatóanyagot állandó, egyenletes szinten kibocsátó lencsét létrehozni. Az eddig elkészült változatokból a szembe helyezés utáni órákban nagy adagban szabadult fel a hozzájuk kötött vegyület, ezt követően pedig a leadott mennyiség gyors csökkenése következett be, ami a terápiás célokat nem elégítette ki.

Az új kontaktlencse két különböző rétegből áll: belsejében egy a szervezetben lebomló polimer (úgynevezett PLGA) film tartalmazza a hatóanyagot, ezt pedig egy műanyag hydrogél (pHEMA) réteg veszi körül. A két különböző anyag tulajdonságainak változtatásával a kibocsátott gyógyszermennyiség pontos adagolása érhető el. A kontaktlencse prototípusa már elkészült, az első tesztelések során ciprofloxacint, egy a szemészetben gyakran alkalmazott antibiotikumot kötöttek hozzá. Az új fejlesztésű lencse laboratóriumi körülmények között harminc és száz nap közötti időtartamon keresztül volt képes állandó mennyiségben a szembe juttatni a hatóanyagot. A kibocsátott mennyiség a tesztidőszak végén is elegendő volt a baktériumölő hatás kifejtéséhez.

A gyógyszeradagoló kontaktlencsét olyan szembetegségek esetében lehetne leginkább hasznosítani, amikor gyakori cseppentésre van szükség. Ilyen például a zöldhályog, vagy a szárazszem betegség. Az sem kizárt, hogy a jövőben a szemen keresztül felszívódó gyógyszerrel a szervezetben máshol jelentkező betegséget kezeljenek. Jelenleg a kontaktlencse állatkísérletes tesztelése zajlik, ennek sikere esetén emberen is kipróbálják majd az új fejlesztést, amelyről az Investigative Ophthalmology and Visual Science című folyóiratban számoltak be.

 

Forrás: Association for Research in Vision and Ophthalmology